Info

Dis3rang Anx1ety Attack Kerana Terlalu Stress Fikir Tentang Majlis Kahwin

Jika sebelum ini pelakon Diana Danielle pernah berkongsi  derit4 menghidap penyakit gangguan kebimbangan melampau atau dikenali sebagai anxiety attack. Beberapa faktor yang mendorong seseorang ini menghidap penyakit ini. Dalam masa yang sama terdapat cara untuk mengelakkan  dari terkena penyakit tersebut.

Di Instagram, seorang gadis bernama Elisa Syahira  berkongsi pengalamannya yang menghidap anxiety attack gara-gara terl4mpau  stress beberapa hari sebelum majlis perkahwinannya. Dia turut memberi nasihat agar tidak terlalu banyak berfikir sehingga memudaratkan kesihatan.

Rasa kebas satu badan

 

Sebab ramai sangat yang bertanya, don’t worry semua. Alhamdullilah saya okay. Cuma lately, memang kerap nangis, stress then sakit dada. Badan meng1gil. Jantung degup laju. Cepat rasa pan1c. Rasa kebas kebas satu badan. Tak boleh terkejut. selalu rasa risau. takut semua benda. Setiap hari rasa kematian tu dekat. Tak boleh tido malam. Susah bernafas. Even pakai inhaler pun tak kurang. ingat nk kena asthma attack lagi. Rupanya kali ni bukan.

Mula cakap symptom str0ke

 

Start tengahari semalam dah sak1t dada susah nafas. Dalam otak I cuma tahu nangis je. Yes I admit I nangis for whole day dalam 2, 3 hari ni tanpa stop. Nangis tanpa sebab. Orang tanya-tanya I pun I boleh menangis. Maybe sebab I over stress. Dekat office I nangis, time drive I nangis, sampai je rumah I masuk bilik I sambung nangis. Then dalam otak tiba-tiba macam terfikir “incase jadi mcm ni time nikah nanti macam mana eh” then I bangun I cakap dekat mama dada I sakit terus kebas satu badan dan rasa jatuh collapse. Badan terus k3jung. Jantung memang laju time tu. Tercung4p-cungap.

Ayah mama sempat tangkap. Kalau tak jatuh macam nangka busuk saya mueheheh. Time tu Allah je kot tahu macam mana saya rasa. Mama ayah suruh mengucap, berzikir sebab mmg mcm rasa 50-50.

Ayah terus angkat masuk kereta pegi klinik dulu. Time tu memang rasa badan lembik gila. Nak diri pun jatuh. Nak jejak kaki dekat tanah pun jatuh. Sampai klinik ayah dukung macam baby lagi. Doktor check dia cakap symptom stroke. Sebab kaki dan tangan mulut muka semua kebas dan k3jung tak rasa apa. Doktor try angkat kaki dan tangan tapi takda positive feedback. Memang longlai teruk. So doktor suruh refer hospital terus.

Sebab over stress

 

Sampai hospital doktor tolak masuk emergency terus tanya “elisa, you stress ke? Ada gaduh dengan partner ke? Ada masalah dekat office ke, you tengah fikir apa sampai jadi macam ni? You tahu tak sekarang you dekat mana? Takpe, explain je semua. I cuma nak you bercakap” I still no respond. Satu badan tak boleh gerak. Just air mata je keluar macam tsunami.

Hahaha. Bukak mata rasa tak nampak apa (mungkin sebab saya rabun). Tapi apa yang jadi dan apa yang orang keliling bercakap I sedar & I dengar dan I boleh ingat. Then doktor terus ambil darah, drip satu bottle, letak wayar wayar dekat jantung tangan dan kaki.

Dapat result Alhamdulliah everything semua okay. Cuma over stress, its panic/anxiety attack. Benda ni akan bila bila masa dia akan attack lagi so hopefully ni first and last. For girls out there, please jangan over thinking macam saya, makan jangan skip macam saya. Sebab gigih nak cut cost makan kan haha. Jangan stress-stress macam I lagi berapa hari oii nak majlis boleh pulak kena mcm ni hahaha, jangan pelik time majlis nanti kenapa I macam taugeh kepala besar badan kurus gila hahaha. Nanti I stress I boleh kena panic attack lagi. Ni lesson I jugak. Harap lepas ni tak perlu fikir sampai over stress, benda kecik jadi besar.

Jangan banyak fikir

 

You guys jangan banyak berfikir macam I patutlah rambut gugur teruk haha. Yang mana dah berkahwin boleh ajak partner pergi bercuti, yang mana belum berkahwin macam I pergilah bercuti dengan keluarga tercinta okay. Bawak pergi makan sushi ke, makan dip n dip ke, bawak pergi genting ke, bawak pergi jalan-jalan negeri orang lain ke, pergi pantai ke pergi spa urut ke kan as long tak stress. (Thank you mama ayah, kakak2 & abang2 ipar & aloy sebab ada bila time time macam ni. Tak tahu nak balas macam mana. Kalau sorang2 rasanya memang kejung selamanya la). And thank you for those ws & dm. Bangun tido bukak hp penuh notification. Saya bukan artis hahaha tapi alhamdullilah saya ada ramai kawan kawan yang selalu concern. Thank you yang doakan.

Sumber: Elisa

Kredit: Ohbulan/diarivvip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *