Dunia

Kalau Crai Tak Payah Cakap Banyak Saya Masuk Dalam, Saya Dah Bercrai Tapi – Sharnaaz Ahmad

Buat apa saya kahwin dengan dia kalau niat untuk bercrai. Kalau nak bercrai itu, Lillahi Ta’ala, bukan datang daripada saya.

Demikian kata-kata Sharnaaz Ahmad yang memberitahu sebagai seorang suami dia wajib mempertahankan rumah tangga yang dibina bersama ahli perniagaan yang juga kakak kepada pengacara Neelofa iaitu Noor Nabila Mohd Noor.

Bagaimanapun, pelakon filem Juvana ini berkata, dia menerima andai takdir sudah menentukan hubungan yang dibina selama dua tahun itu terpaksa berakhir.

” Kalau nak bercrai, tak payah cakap banyak saya masuk dalam (dewan), saya dah bercrai tapi kita ada prosedur dan undang-undang.

” Saya berkahwin dan tak ada niat untuk craikan dia. Biar yang itu (kes percraian) mhkamah yang putuskan,” kata Sharnaaz kepada mStar.

Sharnaaz ditemui selepas selesai prosiding kes percraiannya yang dijalankan secara tertutup di Mhkamah Rendah Syariah Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur, pada Rabu.

Pada 6 November lalu, mhkamah memerintah melantik wakil dalam proses timbang tara (hakam) berhubung kes percraian pasangan tersebut selepas kedua-dua pihak gagal mencapai penyelesaian dalam Jawatankuasa Pendamai (JKP) yang dilantik sebelum ini.

Hakam adalah proses diperuntukkan mengikut Sksyen 47(14) dan Sksyen 48 Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-wilayah Persekutuan) 1984.

Menerusi proses itu, mhkamah mempunyai kuasa melantik dari kalangan saudara-mara terdekat kedua-dua pihak, iaitu dua penimbang tara yang mempunyai makluman berkaitan isu rumah tangga pemohon dan defendan.

Susulan itu, peguam syarie Datuk Akberdin Abdul Kader yang mewakili Sharnaaz memberitahu pihaknya melantik salah seorang rakan baiknya, manakala Noor Nabila memilih bapa tirinya.

Sehubungan itu, Mhkamah Rendah Syariah Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur menetapkan 16 Januari depan bagi keputusan hakam manakala sebutan semula permohonan nusyuz yang difailkan Sharnaaz pada 25 Februari tahun hadapan.

Dalam pada itu, apabila ditanya mengenai perasaanya terhadap Nabila, Pelakon drama Dia Yang Ku Cinta itu menganggap ia sesuatu perkara yang subjektif.

Bagaimanapun, dia menegaskan dirinya sudah mencuba untuk mempertahankan rumah tangga yang dibina sejak dua tahun lalu.

” Sayang atau tidak itu adalah subjektif tapi mempertahankan itu wajib. Sebab mati nanti Allah tanya saya kenapa tak pertahankan, saya dah cuba,” ujarnya.

Hak penjagaan anak pasangan ini masih belum ditetapkan.

Sementara itu, Sharnaaz memberitahu dia belum memulakan langkah seterusnya berhubung dengan hak penjagaan anak mereka iaitu Jebat Jayden.

Terdahulu, Sharnaaz telah memfailkan permohonan nusyuz terhadap isterinya itu pada 30 September lalu.

Pasangan itu berkahwin pada 31 Mac 2017 di sebuah hotel di Petaling Jaya, Selangor dan hasil perkahwinan itu mereka dikurniakan seorang cahaya mata lelaki bernama Jebat Jayden yang kini berusia setahun.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber : mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *